הפורטוגזית שעשתה מהפכה בבישול התאילנדי

 אחד הפוסטים הראשונים אותו פרסמתי בעמוד, היה אודות קונסטנטין פולקון, היווני  שהפך לאדם השני בכוחו בממלכת סיאם (תאילנד של ימינו), כאשר היה המשנה למלך נראי (https://www.facebook.com/historiaolamit/posts/480156338805574) . בפוסט הזה נדבר על רעייתו, דמות צבעונית לא פחות, שהשפעתה על ההיסטוריה של תאילנד במובנים מסוימים גדולה יותר. הכוונה היא למריה גוימאר דה פיניה (1664 – 1728). דה פיניה נולדה באיותאיה בירת ממלכת סיאם (כיום תאילנד) למשפחה קתולית מעורבת. אביה היה יליד המושבה הפורטוגזית גואה שבדרום הודו ממוצא בנגלי ופורטוגזי. אמה הייתה יפנית קתולית שברחה מפני רדיפת הקתולים ביפן. שמה הוא כמובן פורטוגזי, בתאילנדית היא נקראה תאו תונג קיפ מה. בשנת 1682 התחתנה עם קונסטנטין פולקון היווני, שהמיר דתו לדת הקתולית למענה.  פולקון עלה לגדולה בחצר המלך, ושמש תחילה כשר החוץ, ואחר כך בתפקיד המקביל לראש ממשלה. הוא היה אחראי בין השאר על קבלת המשלחת הצרפתית של המלך לואי ה-14 שהגיעה לאיותאיה, בעקבות כך הוענק למריה תואר רוזנת צרפתי. אולם זר אירופי שעלה לגדולה לא היה לרוחם של כל אנשי החצר.  בשנת 1688 נערכה הפיכה מול המלך נראי וקונסטנטין פולקון הוצא להורג. מריה נאלצה לברוח ותפסה מקלט במצודה הצרפתית בבנגקוק. הכוחות המורדים צרו על המצודה הצרפתית ארבעה חודשים, אולם בתום ארבעת החודשים היא הוסגרה לפטראצ'ה מנהיג המורדים, שהפך למלך, במטרה לפייס אותם. מריה חזרה לארמון ואיותאיה הפעם כשפחה. במטבח המלכותי. היא עבדה במטבחי המלך פטראצ'ה, והפכה עד מהרה לטבחית הראשית. בתקופת היותה שפית מלכותית היא הכניסה לבישול התאילנדי השפעות ברורות של הבישול הפורטוגזי העילי, אליו הורגלה, חלקן קיימות עד היום בבישול התאילנדי. במיוחד הדבר אמור בתחום הקינוחים המתוקים- שלא היו מקובלים בבישול התאילנדי עד שהיא הכניסה אותם. מובן שהיא החליפה את המרכיבים המקוריים במרכיבים מקומיים, ביצי תרנגולת, שהן מרכיב חשוב בקינוחים פורטוגזיים רבים, הוחלפו בביצי ברווז, חלב פרה הוחלף בחלב קוקוס וסוכר קנים הוחלף בסוכר דקלים.

בין הקינוחים שהיא הכניסה למטבח התאילנדי היו מנות כמו קהאנום  מור גאנג, שמבוסס על הפודינג הפורטוגזי, פוי תונג, שמבוסס על קינוח פורטוגזי בשם פלוס דה אובוס- חוטי ביצים, תונג מואנג, שהם מעין גלילי ופל, תונג יוד- קינוח כדורי מבוסס על חלמונים,  תונג ייפ- קינוח נוסף המבוסס על ביצים. כמו כן היא הביאה למטבח התאילנדי מספר מאכלים לא מתוקים כדוגמת כיסונים דמויי האמפנדה אותם תבלה בקארי ככל הנראה בהשפעה הודית

תמונות:

1. פסל שעווה של מריה

2. איור שלה בשער ספר תאילנדי

3. תחריט של המצור על בנגקוק

4 והלאה מאכלים שונים שנכנסו למטבח התאילנדי בהשפעתה

לפוסט בפייסבוק








תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הטולטקים

טבח סנט ברייס

מלטה יוק